Kaniner som husdjur

Kaniner som husdjur

Kaniner är fantastiskt djurslag som med all sannolikhet kommer bli en underbar familjemedlem. Kaniner är aktiva, sociala och finurliga djur som kommer att berika ditt liv. Med hjälp av vårt informationshäfte hoppas vi att du kan få hjälp att komma in på rätt bana när det gäller skötseln av din nya familjemedlem. Rätt skötsel ger god hälsa och alla förutsättningar för ett långt, lyckligt liv tillsammans.

Viktigt att tänka på vid hemkomst
Eftersom kaninens mage är känslig kan det vara bra att få med lite hö som kaninen har ätit tidigare och även att få med övergångspellets så den får den mat den är van vid, i början i sitt nya hem. Vill du sen byta foder ska det göras succesivt.
Eftersom kaninen är ett bytesdjur är världen en ganska läskig plats, speciellt när allt runt den är nytt. Därför är det viktigt att din nya familjemedlem får spendera sina första dygn på en lugn plats med tillgång till gömställen. Börja med en mindre yta och utöka successivt platsen kaninen ska vara på. På så vis kan kaninen lära sig var dess trygga bas är och utforska en bit i taget. För att bli vän med din kanin ska du ta det väldigt lugnt när ni umgås. Sitt ner på marken med din nya familjemedlem. Klappa försiktigt och inte mer än kaninen själv tillåter. Snart kommer du förhoppningsvis märka att kaninen litar mer och mer på dig. Jag brukar rekommendera att man låter kaninen vara ifred i minst 3 dagar. Man kan sitta utanför buren och prata med kaninen så den känner igen nya röster och dofterna. Man kan försiktigt sträcka in handen till kaninen så den får lukta på dig. När kaninen är redo för kontakt kommer den komma fram självmant. 

Foder
Kaniner är gjorda för att äta gräs, men det vore väldigt svårt att ge dem färskt gräs av rätt sort hela året. Därför ger vi dem hö istället. Att man ger sin kanin hö är otroligt viktigt! Kaniners tänder växer enormt mycket, upp mot 2 millimeter i veckan. Hö är det enda foder som verkligen ser till att kaninens tänder håller sig friska. Därför ska kaninen alltid ha fri tillgång på hö. För att ge kaninen något färskt, gott och nyttigt kan man ge bladgrönt och pinnar. Tänk trädgrenar, maskrosblad, ruccolasallad och persilja. Här finns det massor av vitaminer och andra nyttigheter! Att ge bladgrönt är det mest naturliga och hälsosamma sättet att komplettera kaninens basfoder - hö. På vinterhalvåret när det inte finns några grenar med löv på rekommenderar jag att man ger kaninen gran, en eller tall precis som den är, Kaniner älskar det! Tänk bara på att fråga om lov hos markägaren om du inte äger marken själv. All ny kost måste introduceras försiktigt för kaninen!

Många kaniner klarar sig helt utan pellets, det är inget man måste ge. Vill man ge pellets ska man ge det med måtta, 1-2 matskedar pellets per kilo brukar räcka. Kastrerade kaniner behöver oftast mindre, 1-2 tsk pellets per kilo brukar vara en lagom mängd. Det är väldigt vanligt att kaniner får för mycket pellets, eller en typ av blandfoder som brukar kallas "gnagarblandning" eller "lyxblandning". Detta är tyvärr en av de vanligaste orsakerna till att kaniner blir sjuka och måste åka till veterinären.

Tänk på att inte ge kaninen massor frukt och morötter, det gör kaninen tjock och skadar kaninen invändigt! Det går självklart bra att ge en morots bit då och då men tänk såhär, att ge kaninen massor av frukt och grönt är precis som att vi skulle sitta med en godispåse. Det är gott men gör oss inte gott!

Boyta & inredning

En bur kan aldrig bli för stor. Om man skaffar en kanin av mindre ras som kommer att få spendera större delen av sin tid i buren får buren inte vara mindre än 120x60 cm enligt lag. Större raser kräver större bur. Inred buren med sitthylla, gömställen och rör som kaninen både kan gå i eller gömma sig i. Jag rekommenderar så stor bur som möjligt! Varför inte bygga om ett rum i huset, balkongen eller en lekstuga till kaninen så den slipper bo i en bur? Kaniner behöver yta för att kunna få vara just de den är- en kanin.

Som bottenmaterial kan man t.ex. använda kutterspån och/eller halm. För inomhuskaniner rekommenderar jag istället eldningspellets i botten eftersom de är tunga och ligger kvar i buren. Att ha halm i buren ger sysselsättning och ett och annat strå hamnar också i magen!
En kanin som har vant sig vid värmen inomhus fryser om den plötsligt flyttas ut när det är kallt då den inte har hunnit bilda vinterpäls. Var därför konsekvent och ha kaninen antingen utomhus eller inomhus. Kaniner klarar kyla mycket bra, men är väldigt känsliga för värme. En temperaturskillnad på 20 grader klarar en kanin utan problem. Temperaturen kan ju faktiskt variera så mycket över ett dygn utomhus. Man kan alltså ta ut en innekanin om det är nollgradigt ute, givetvis under förutsättning att det inte väntas bli kallare den närmaste tiden.

Om kaninen ska bo utomhus på vinterhalvåret måste den ha en bur med upphöjd del från marken, bo delen behöver inte vara isolerad, men rikligt med halm gör det varmt och bekvämt för kaninen. Ljummet vatten måste serveras minst två gånger om dagen på vintern.
Kaniner lider mycket mer av värmen på sommaren än av kylan på vintern. Tänk därför på att kaniner som är ute på sommaren måste ha tillgång till skugga och givetvis vatten. Blir det riktigt varmt går det att ta in kaninen i till t.ex. en källare. Det går också att lägga in kylklampar i buren/hänget där kaninen är så den kan svalka sig om den vill.


Hantering
När du lyfter kaninen ska du hålla ett stadigt tag under rumpan och bakom frambenen. När du sedan bär den ska du hålla den tätt in mot kroppen så att den har ordentligt stöd. Det är viktigt att alltid ha stöd under rumpan och att aldrig bära kaninen i nackskinn eller öron. Kaninen har starka bakben och en tunn benstomme vilket gör att den lätt skadar sig om man inte håller den stadigt. Det kan gå så illa att kaninen sprattlar och bryter ryggraden.

Hälsa
Kaniner är experter på att dölja sjukdomar. Därför är det viktigt att ägaren tittar och känner på sin kanin, och vet vad som är normalt för kaninen. Kom ihåg att alltid klappa och känna mycket på din kanin så du vet hur den brukar kännas, då märker du om något ändras. Viktigt är till exempel att magen känns mjuk (inte uppblåst, knölig eller hård), att kaninen bajsar och äter normalt, att den inte magrar av och att ögon, näsa eller mun inte rinner.
Tänderna på kaninen ska vara raka, vita och ha linjer parallellt med sin riktning. Om de på något sätt är riktade åt fel håll, är långa, ser smutsiga ut eller har linjer som går åt fel håll så är/kan något vara fel.

En eller flera
Hane eller hona, en kanin eller flera kaniner. Den frågan kommer ofta upp. Kaniner är flockdjur och mår bäst av att bo med en artfrände. Jag rekommenderar att man köper först en hane som man kastrerar och sedan skaffar en hona. Detta brukar absolut vara bästa kombinationen. Två honor från samma kull brukar också gå bra allt som oftast om man har stor yta till dom från start annars kan det lätt bli bråk när dom blir könsmogna. Väljer man att köpa två honor ändå får man vara bered på att dom kan behöva säras på om det inte fungerar. Två hanar ska man aldrig ha ihop!

Avel
Varför vill du avla, är första frågan du ska ställa dig. Till vilket syfte? Det är väl inte bara för att kaninungar är så små och söta? Ett stort problem med kaninaveln är mängden kaniner som föds. Varje parad hona kan efter en dräktighet på ca 30 dagar ge upp till 15 nya kaniner. Alla dessa kaniner ska sedan leva ett bra liv med alla sina behov tillgodosedda. Detta kräver mycket planering och är ett enormt ansvar som ingen ska ta lätt på. Det är viktigt att man har en plan för hur man ska se till att hela avelskaninens liv blir så bra som möjligt. Man brukar säga att  en hona ska få maximalt 2-3 kullar per år och inte paras innan hon är fullt könsmogen. För att verkligen bedriva ansvarsfull avel måste man ha en säker plan för kaninungarnas liv. Om kaninungarna ska säljas bör det finnas en efterfrågan om ungar efter just den kombinationen av föräldrakaniner innan man parar. Skulle en köpare dra sig ur måste du ha plats för de kaninungar som blir kvar hemma. Ska man avla måste man göra det på ett etiskt försvarbart sätt med god hälsa och välfärd som främsta mål. Jag bedriver själv omplaceringshem och ser därför hur många oönskade kaniner det redan finns. Har du inget syfte med din avel, avla inte alls!

När du köper kanin av mig får du livslång support. Tveka inte på att kontakta mig vid frågor både innan och efter ditt kaninköp!

 Delar av texten kommer från skvf.

Jag rekommenderar- 

  • Att du ska vaccinerar din/dina kaniner mot Nobivac® Myxo-RHD PLUS.
  • Att du gör en hälsobesikting 1-2 ggr/år.
  • Att du kastrerar din kanin om den ej ska gå i avel/utställning.
  • Att du tar ett kollamasken prov på din/dina kaniner 1-2 ggr/år.  

Här kan du läsa mer och beställa ett kollamasken prov- https://www.vidilab.se. Det finns även att köpa på närmaste apotek. Du tar enkelt provet själv hemma! 

Länkar till sidor med bra information